Tekmovanja

Tekmovanja in treningi

Kaj je orientacijski tek v teoriji vem, orientacijsko opremo tudi imam (kompas, čip) in čas je, da preverim, kako orientacija poteka tudi v praksi. Skoraj vsak vikend nekje v Sloveniji poteka orientacijska tekma, kjer boš zagotovo našel primerno progo tudi zase. Na tekmi boš srečal veliko orientacistov, ki bodo z veseljem delili svoje izkušnje in znanje s teboj. Raziskoval boš skrite in nedotaknjene kotičke našega gozda, se razmigal in napolnil svoje baterije. Pridi, ne bo ti žal. :)

Naziv Datum Organizator Tip
Klubsko prvenstvo OK Polarissobota, 6. 6. 2020Orientacijski klub Polarissrednja
SOL 4 DP srednjenedelja, 14. 6. 2020Orientacijski klub Azimutsrednja
SOL 2, DP ultra dolgenedelja, 21. 6. 2020Orientacijski klub Tivolidolga
SOL 5sobota, 5. 9. 2020Orientacijski klub Azimutsrednja
DP, SSOL5nedelja, 6. 9. 2020Orientacijski klub Azimutsprint

Več tekmovanj najdete na spletni strani Orientacijske zveze Slovenije

Tipi orientacije

  • DOLGE PROGE so klasična orientacijska proga, kjer moraš slediti kontrolnim točkam v vnaprej določenem zaporedju. Pogosto je na voljo več različnih izbir poti med kontrolnimi točkami (fizično zahtevnejša). Optimalni čas tekmovalcev na progi je 75-90 min.
  • SREDNJE PROGE je prav tako primer klasične orientacijske proge. Tu je optimalni čas tekmovalcev na progi 30 min in proga temelji na fini orientaciji (tehnično zahtevnejša).
  • ŠTAFETE je tekma skupine, kjer vsak tekmovalec teče svoj del proge, rezultat pa predstavlja vsota časov vseh tekmovalcev skupine.
  • SCORE je oblika tekme, kjer zaporedje kontrolnih točk ni določeno v naprej. Vsaka točka ima določeno število pik in tvoja naloga je, da pobereš čim več kontrolnih točk v določenem času.
  • SPRINT je zelo kratka tekma, z zmagovalnim časom med 12 in 15 min. Tekma se pogosto odvija v urbanem okolju.
  • NOČNA-O predstavlja tekme, ki se odvijajo ponoči. Tu obvezno opremo predstavlja tudi čelna svetilka.
  • PRECIZNA orientacija ni hitrostna tekma ampak temelji na tekmovalčevi sposobnosti precizne povezave zemljevida in terena.

Nivoji tekem

Če imate kakršno koli dodatno vprašanje v povezavi s tekmami, lahko pišete na elektronski naslov tajda.bogataj@gmail.com. Prav tako je to pravi naslov, če želite tudi sami organizirati orientacijsko tekmo in popestriti naš koledar tekem.

Se že veselimo orientacijskega druženja s tabo. :)