Tekmovanja

Tekmovanja in treningi

Kaj je orientacijski tek v teoriji vem, orientacijsko opremo tudi imam (kompas, čip) in čas je, da preverim, kako orientacija poteka tudi v praksi. Skoraj vsak vikend nekje v Sloveniji poteka orientacijska tekma, kjer boš zagotovo našel primerno progo tudi zase. Na tekmi boš srečal veliko orientacistov, ki bodo z veseljem delili svoje izkušnje in znanje s teboj. Raziskoval boš skrite in nedotaknjene kotičke našega gozda, se razmigal in napolnil svoje baterije. Pridi, ne bo ti žal. :)

Tipi orientacije

  • DOLGE PROGE so klasična orientacijska proga, kjer moraš slediti kontrolnim točkam v vnaprej določenem zaporedju. Pogosto je na voljo več različnih izbir poti med kontrolnimi točkami (fizično zahtevnejša). Optimalni čas tekmovalcev na progi je 75-90 min.
  • SREDNJE PROGE je prav tako primer klasične orientacijske proge. Tu je optimalni čas tekmovalcev na progi 30 min in proga temelji na fini orientaciji (tehnično zahtevnejša).
  • ŠTAFETE je tekma skupine, kjer vsak tekmovalec teče svoj del proge, rezultat pa predstavlja vsota časov vseh tekmovalcev skupine.
  • SCORE je oblika tekme, kjer zaporedje kontrolnih točk ni določeno v naprej. Vsaka točka ima določeno število pik in tvoja naloga je, da pobereš čim več kontrolnih točk v določenem času.
  • SPRINT je zelo kratka tekma, z zmagovalnim časom med 12 in 15 min. Tekma se pogosto odvija v urbanem okolju.
  • NOČNA-O predstavlja tekme, ki se odvijajo ponoči. Tu obvezno opremo predstavlja tudi čelna svetilka.
  • PRECIZNA orientacija ni hitrostna tekma ampak temelji na tekmovalčevi sposobnosti precizne povezave zemljevida in terena.

Nivoji tekem

Če imate kakršno koli dodatno vprašanje v povezavi s tekmami, lahko pišete na elektronski naslov tajda.bogataj@gmail.com. Prav tako je to pravi naslov, če želite tudi sami organizirati orientacijsko tekmo in popestriti naš koledar tekem.

Se že veselimo orientacijskega druženja s tabo. :)